Na kampu Bogdan Rodić radi se punom parom. Prvi besplatni, pozivni, kamp u Evropi već nakon prvih par treninga opravdao je postojanje i ispunio je očekivanja. Polaznici, njih sedamdesetak, iz cele Srbije, vredno rade i slušaju svoje trenere tako da je posao na Zlataru svima olakšan.

Pravi je trenutak da sa trenerima koji rade sa decom napravimo presek i vidimo da li je sve onako kako je zamišljeno pre početka kampa. Razgovarali smo sa Žikicom Milosavljevićem i Vladanom Jordovićem, koordinatorom rada kampa.

„Projekat je jako interesantan, prvi takvog tipa u Evropi. Možemo reći da je ovo pilot projekat iza koga stoji Fondacija Univerexport i za prvi put je odlično. Mi koji radimo ovde sve nepredviđene situacije rešavamo u hodu i pravimo zabeleške da bi narednih godina znali gde smo grešili i kako da predupredimo neke stvari koje su normalne da se dešavaju u radu sa decom. Za sada nemamo zamerki ni na organizaciju, ni na rad dece“ – rekao nam je Žikica Milosavljević, jedan od trenera na kampu Bogdan Rodić.

„Ono što je skoro neuobičajeno u radu u rukometu je činjenica da među nama, trenerima, nema sujete. Dnevni programi su koncipirani tako da treneru daju punu slobodu u radu, možeš sam da pripremiš svoj trening i da, eventualno, dobiješ pomoć starijeg i iskusnijeg kolege ili da pomoć pružiš nekome od kolega u nekom od detalja. Postoje teme za rad, koje smo unapred dobili pre početka rada i koje smo mogi da pripremimo na najbolji način, svako u meri u kojoj misli da ta tema zaslužuje pažnju.“

Deca vredno rade i upijaju sve što im se pokaže.

„Čini mi se da je dobar deo dece došao sa malom dozom straha, nisu bili sigurni kako će izgledati rad na kampu. Sada, kako su nas upoznali, a uporedo i mi njih, moram da kažem da svakim danom, čak iz treninga u trening, to izgleda mnogo bolje na terenu. Moje mišljenje je da na kampu mora da bude zastupljen individualni rad i rad na grupnoj taktici, upravo to je ono što deci najviše nedostaje u radu u klubovima. Za rad koji je zasnovan na individualnim situacijama, tehničko-taktičkim pojmovima i realizaciji njihovih pokreta treneri imaju jako malo vremena da im posvete, a to je princip koji se primenjuje u metodičkom radu u mlađim kategorijama. Zato insistiram da takvog rada na kampu bude što više“- rekao nam je Milosavjević.

Sve na kampu odvija se pod budnim okom Vladana Jordovića koji je koordinator stručnog rada kampa.

„Ja sam zadovoljan kako saradnja među trenerima, ozbiljnim ljudima i ljudima koji su ostvareni u oblastima u kojima rade, funkcioniše. Svako ima svoje zadatke ali i inicijativu u i radu i u iznošenju nekih ideja, viđenja i stavova koji se odnose na zadate teme. Mi smo ovde došli da deci damo svo znanje i energiju kojom raspolažemo, imajuću u vidu prirodu ovog kampa, da se radi o pozivnom iza koga stoji Fondacija Univerexport, ova deca su privilegovana. Privilegovana uslovima u kojima rade, materijalnim stvarima, ne nedostaje rekvizita, lopti, svi su lepo obučeni. Dakle, imamo sve što jedan savremeni trenažni proces zahteva, a to se uostalom odnosi i na stručni štab koji će im preneti svo znanje kojim raspolaže“- reči su Vladana Jordovića.

Napredak kod dece je evidentan.

„Ja, kao bivši golman, malo više vremena posvećujem golmanima na kampu ali ovaj zaključak  se odnosi na sve koji su prisutni na Zlataru, deca su jako posvećena i koncentrisana na ono što radimo i to daje rezultate. Oni su željni znanja, imaju određeni kvalitet a mi smo tu da snimimo trenutno stanje, otklonimo nedostatke i nadogradimo to što su oni doneli u kamp. Mi se ovde, pre svega, bavimo tehničkim elementima i ono što uspemo, u kratkom vremenskom roku, mi ispravimo. Ipak za neke stvari trebe više vremena i u tom slučaju deci dajemo informaciju kako to treba ispraviti. Talenata je bilo i biće, Srbija je nepresušan izvor talentovane dece, njih moramo negovati i posvetiti im pažnju da bi oni mogli da razviju svoj potencijal. Potrebni su im infrastrukturni uslovi za rad, dovoljan broj termina i adekvatni rekviziti ali i ljudi koji koji će im posvetiti punu pažnju i preneti znanje.“ – zaključak je Vladana Jordovića.

Sve to o čemu su Milosavljević i Jordović pričali na kampu Bogdan Rodić deca imaju na raspolaganju, i više od toga. Naime, drugi deo rada kampa biće posvećen testiranjima, na Zlatar su stigli stručni timovi iz Zavoda za sport i medicinu sporta i obaviće u narednom periodu testiranja dece nakon čega će biti urađen kompletan profil svakog polaznika kampa.