INTERVJU: OLIVERA ĆIRKOVIĆ, DIREKTOR FONDACIJE

Reč više o Fondaciji, njenom nastajanju i pokretanju prvog besplatnog rukometnog kampa, pravo iz središta dešavanja.

Univerexport je uspešan deo trzista Srbije vec 27 godina. Dugi niz godina doneo je mnogobrojne uspehe, kao i iskustva koja su nastajala u raznim tržišnim situacijama i utakmicama koje je trebalo uspešno i taktički odigrati.
Poslovanje sve ove godine nije bilo samo ići ka poslovnom cilju, vec i biti deo priča pojedinaca i kolektiva kojima je bila neophodna podrška ili pomoć. To je deo poslovanja na koji smo posebno ponosni.
Ove godine odlučili smo da tu dugogodišnju priču uobličimo osnivanjem fondacije Univerexport sa ciljem da svojim radom pružimo pozitivne promene u svim oblastima u kojima budemo delovali. U jednoj rečenici, da ostavimo trag vredan secanja. Ono što takođe nije zanemarljivo jeste i potencijalni uticaj na druge da budu deo ove priče u koju smo mi ušli osnivanjem Fondacije.
Polje delovanja Fondacije moglo je biti izuzetno široko, ali su naš fokus, sa razlogom, deca. Naša deca, naše najbolje. Pod tim sloganom krećemo u 2 najveća projekta ove godine.
Prvi je vezan za sport, koji je sve ove godine sa nama i mi sa njim i koji kao omiljena drustvena pojava okuplja izuzetno veliki broj dece. Ono sto je značajno jeste da je ovaj projekat dobio i zvaničnu podrsku Ministarstva omladine i sporta i Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije. Drugi projekat je vezan za obrazovanje, jednu od najosetljvijih i najznačajnijih oblasti drustva, a sa kim i kako ulazimo u ovaj projekat vrlo brzo cemo najaviti.
Osnivač Univerexport-a, Bogdan Rodić, bio je veliki poklonik rukometa, a kao predsednik RK “Vojvodina-Univerexport” doveo je ovaj klub do istorijskih uspeha. Kompanija Univerexport na čelu sa predsednicom grupe Vesnom Vučurević sve godine trajanja podržavala je memorijalni turnir Bogdan Rodić, a poslednjih godina rukometni kamp koji nosi ovo ime.
Osnivanjem Fondacije preuzeli smo i organizaciju rukometnog kampa Bogdan Rodić, a želja nam je bila da prvi korak bude da ovaj kamp postane besplatan kamp za talentovane mlade rukometaše i rukometašice i kao takav jedini u regionu. Ulaganje u ovaj projekat nosi pionirski “teret” i odgovornost da svaki naredni korak mora biti inovativan kao i prvi.
Zato smo pri ulasku u ovaj projekat vodili računa o svakom segmentu, na prvom mestu o planu i programu rada, odnosno stručnom stabu koji vodi kamp, materijalno tehničkim sredstvima, opremi za decu, do najsitnijih detalja koji treba da učine ovaj kamp zaista posebnim. Ono sto je bilo značajno dobili smo u prepoznavanju ovog projekta i podršci od strane Zavoda za sport i medicinu sporta, koji će poslati svoju mobilnu ekipu da u nekoliko dana vrši testiranja polaznika kampa.
Na kraju, ali najvažnije, zadovoljstvo učesnika kampa i evaluacija rezultata bice najbolji osnov za dalji razvoj projekta.

INTERVJU: ĐORĐE ĆIRKOVIĆ, MENADŽER KAMPA

O kampu iz ugla zvanično najboljeg srpskog trenera 2015. i 2016. godine i naučnika iz oblasti sporta
Razgovarao: Vladimir Maksa

Kamp je pozivan, samim tim i besplatan, koja je ideja bila za ovakav projekat?
U našem okruženju ovo je jedini besplatan kamp za decu (izuzimajući one koje organizuju granski savezi za reprezentativne selekcije) i prilično sam siguran da i u Evropi ne postoji tako nešto.
S obzirom da je kamp besplatan, učinili smo ga pozivnim za 70 talentovanih dečaka i devojčica iz preko 40 klubova. Iza cele ideje “krije se” sistemska inovacija koja kroz četiti generičke strategije treba da omogući što veći broj učesnika ovog kampa. Sa druge strane, pokušaćemo u programskom smislu da napravimo kamp sa evropskim standardima. Takođe, pokušaćemo da u tom periodu utvrdimo stvarni igrački kvalitet polaznika kampa. To podrazumeva utvrđivanje njihovog zdravstvenog statusa, testiranje motoričkih sposobnosti, izradu psihološkog profila ličnosti i ekspertsku procenu. Imajući u vidu da smo dobili podršku Ministarstva omladine i sporta i Zavoda za sport i medicinu sporta koji je omogućio prisustvo mobilne ekipe stručnjaka, tokom trajanja kampa će se obaviti testiranje polaznika. Ovaj projekat demaskira zabludu prisutnu u menadžmentu u sportu da neprofitnim projektima nije potrebno korporativno upravljanje. Fondacija Univerexport ne samo da finansira projekat, nego je potpuno korporativno razmišljanje implementirala u ovaj projekat. 

Šta sve lokacija na kojoj će biti održan kamp nudi?

Kamp se održava na Zlataru gde je poslednjih godina dosta uloženo u sportsku infrastrukturu. Relativno nova hala, nova balon sala i otvoren natkriven multifunkcionalni teren čine uslove idealnim za rad i boravak dece. Celokupan kompleks sa hotelom nalazi se na oko 1100 m nadmorske visine što održavanje kampa tokom leta čini mnogo prijatnijim.

Ko će raditi sa decom tokom kampa?

Organizacioni koordinator kampa biće Jelena Rakonjac, stručni rukovodilac Vladan Jordović, a treneri Žikica Milosavljavić, Vladimir Cvijan, Igor Nikolić i Vlada Šimičić. Ako pregledate njihove biografije videćete da smo pažljivo birali ljude koji će raditi na kampu.

Kamp organizuje Fondacija Univerexport, a prepoznale su ga i institucije sporta

Da, Fondacija Univerexport organizuje i finansira ovaj projekat, a da su na pravom putu je i podrška ključnih sportskih institucija države. I Ministarstvo omladine i sporta i Zavod za sport i medicinu sporta prepoznali su da se kroz ovaj projekat mogu artikulisati i važni nacionalni sportski interesi.